Menu

Moeiteloos raken

Boogschieten, filosoferen

8-10 juli 2024 (maandag – woensdag)

 

Moeiteloos raken is een uitgelezen mogelijkheid om het eigen doen en laten te onderzoeken. Wie het ‘niet weten’ ziet als voorportaal van ‘nieuw weten’ is van harte uitgenodigd.

De deelnemers gaan afwisselend naar buiten om boog te schieten en naar binnen om socratisch te filosoferen. Het boogschieten en filosoferen zijn oefeningen in bedachtzaamheid en verwondering waarin de deelnemers telkens worden uitgenodigd te kijken en luisteren naar wat zich aandient.

 

 

Het boogschieten begint bij het begin: tegelijk met de inademing opent en spant zich de boog, tot waar je inademing uitademing wordt, en de pijl uit de de boog vertrekt. Zo simpel. Zonder vast doel. Gedachtevrij en moeiteloos. Hoe vaak zou dat gebeuren?
Als er dan gedachten komen, hoef je niks te doen, geen moeite om ze weg te stoppen, geen moeite om ze te onthouden. Wat de moeite waard is, blijft je vanzelf bij.
Het filosoferen begint ook bij het begin. Een van de deelnemers rijgt woorden aaneen tot een vraag, opmerking of bewering. Daarop komt een andere deelnemer, met woorden – een vraag, een antwoord, een opmerking of bewering. Gaandeweg ontstaat een samenspraak  waarin zich een filosofische vraag vormt, een vraag die de gespreksdeelnemers uitnodigt om woorden te geven aan wat er tijdens het boogschieten gebeurde.

Na het filosofisch gesprek gaan de deelnemers weer boogschieten. Is het dan ook weer ‘boogschieten’? Dezelfde activiteit als vóór het gesprek dat we hadden? Of hebben de woorden daar iets aan veranderd?

Begeleiding

De begeleiders zijn Hans Bolten en  Jac Rongen. Jac begeleidt het boogschieten, Hans het filosoferen. Zij hebben ieder ruim dertig jaar ervaring in hun afzonderlijke disciplines en combineren deze sinds 2000 in hun gezamenlijke reflectie programma’s.

Aantal deelnemers

Er is plek voor maximaal 10 deelnemers

Wanneer en waar?

Het programma begint op maandag 8 juli om 9:00 uur en eindigt op woensdag 10 juli om 16:00 uur. Op maandag en dinsdag is er ook een avondprogramma tot 21:00.

Kosten voor deelname

De volledige kosten voor deelname aan dit 3-daagse programma zijn, inclusief verblijf op eigen comfort-kamer op landgoed ISVW en alle maaltijden:
€ 1175,- tot 1 juni
€ 1475,- bij aanmelding voor 1 juli
Over deze bedragen wordt geen BTW berekend.

AGENDA

Socraticus: 30 juni-4 juli en
25-30 augustus.
Socratisch gespreksleider: 14-19 juli.

17-18 juni (ma/di)
30 sep - 1 okt (ma/di)
28-29 okt (ma/di)
2-3 dec (ma/di)

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.