Menu

Gespreksleider Moreel Beraad

Opleiding mei-juni en sep-nov 2021

Wat is hier van waarde?

Dat is een vraag waar veel professionals mee worstelen - in organisaties voor (geestelijke) gezondheidszorg, kinderbescherming, onderwijs, woningbouw en financiële dienstverlening, in gemeentes en ministeries - waar eigenlijk niet? Overal waar mensen werken mét en vóór andere mensen doen zich morele vragen voor. Een goed gesprek over zulke vragen kan zaken verhelderen en meer hanteerbaar maken. Als je wilt leren zulke gesprekken te begeleiden, kun je deelnemen aan onze opleiding 'Gespreksleider Moreel Beraad'

Goede gespreksleiding...

Voor een goed gesprek is het nodig dat het gaat over de morele kant van de dagelijkse praktijk, dat de deelnemers aan het gesprek samen in een onderzoek komen over die morele kwesties. Daarvoor is vereist dat er onderzoeksstappen worden gezet, dat er een onderzoeksplan is. De gespreksleider dient dus de scherpte en diepte van het onderzoek te bevorderen. Tegelijk moet hij of zij er wel voor zorgen dat het een gesprek is tussen de deelnemers, over kwesties die zij belangrijk vinden.

Meer dan een methode...

Met een stappenplan moreel beraad kun je door het onbekende morele landschap navigeren. Dat is heel handig. Maar voor het begeleiden is meer nodig. Een stappenplan of methodiek is niet heilig, en moet niet worden gevolgd omdat de methode dat nu eenmaal voorschrijft. Een goede gespreksleider zorgt ervoor dat de gevolgde ethische methode in dienst staat van het gesprek, en niet andersom.

Onze opleiding

In onze opleiding leert u werken met twee beproefde methodes voor moreel beraad: een stappenplan morele oordeelsvorming en de socratische dialoog. Daarbij is veel aandacht voor de basisvaardigheid van de gespreksleider: de kunst van het vragen stellen.

Voor wie?

Iedereen die in zijn of haar organisatie moreel beraad wil gaan begeleiden en/of implementeren. Al sinds jaar en dag komen onze deelnemers uit sectoren als: (geestelijke) gezondheidszorg, onderwijs, ambulante hulpverlening, jeugd- en kinderwerk. De laatste jaren komen daar ook andere sectoren bij als woningbouwcorporaties bijvoorbeeld, Specifieke voorkennis is niet vereist, maar enige ervaring in het werken met groepen is wel een voordeel.

Programma

De opleiding bestaat uit 4 blokken van twee dagen, telkens een zaterdag en zondag.

 • Blok 1 Deelnemen aan Moreel Beraad en inhoudelijke analyse
 • Blok 2 Begeleiding: morele vraag en casus
 • blok 3 Verfijning van de begeleiding: kunst van het vragenstellen
 • Blok 4 Praktijk: implementatie van moreel beraad
   

Waar en wanneer?

De opleiding vindt plaat op een goed bereikbare locatie in het midden van het land.
De data voor de opleiding in het voorjaar van 2021 zijn:

 • 1 en 2 mei
 • 15 en 16 mei
 • 5 en 6 juni
 • 26 en 27 juni
 •  
De data voor de opleiding in het najaar van 2021 zijn:

 • 11 en 12 sotember
 • 25 en 26 september
 • 16 en 17 oktober
 • 6 en 7 november
 •  

Kosten

De kosten voor de gehele opleiding bedragen: € 2575,- (incl. compleet verblijf met overnachting op eigen kamer, materialen, geen btw). Bij inschrijving voor 15 november met korting € 2375,-

Opleiders

De opleidingen in het voorjaar en najaar van 2021 worden verzorgd door Hans Bolten.

Incompany

We verzorgen ook in-company opleidingen voor gespreksleiders moreel beraad. De wensen van de organisatie zijn dan uiteraard bepalend voor de vormgeving van de opleiding. De afgelopen jaren hebben we zulke opleidingen verzorgd voor:
het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en Stichting Geriant in Heerhugowaard, Laurens in Rotterdam, Mitros in Utrecht, Ipabo in Amsterdam

AGENDA

Socraticus: 30 juni-4 juli en
25-30 augustus.
Socratisch gespreksleider: 14-19 juli.

30 sep - 1 okt (ma/di)[vol]
28-29 okt (ma/di)
2-3 dec (ma/di)

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.