Menu

Kunst van het Vragenstellen

2-daagse training

Vragenstellen?

Als je iets niet weet, kun je vragenstellen. Dus ook als je iemands belevingswereld niet kent, kun je ook vragen stellen – aan diegene zelf. Dan kom je aan de weet wat die ander vindt en waarom.

Heb je deze vragen wel eens?

– Wat is hier de vraag achter de vraag?
– Hoe krijg ik meer diepgang in een gesprek?
– Hoe stel ik mijn eigen oordeel langer uit?
– Met welke vragen kom ik erachter wat iemand beweegt?
In de training ‘de kunst van het vragenstellen’ leer je wat je op zulke momenten kunt doen. En je kunt dat ook na afloop: gericht doorvragen, vragend confronteren en overbruggen, ruimte maken en denkbeelden blootleggen. Kijk maar wat onze deelnemers zeggen.

DATA

Vanwege de corona-situatie is deze training het afgelopen half jaar niet plaats gevonden. Voor de zomer is er nog wel een mogelijkheid om deel te nemen. Dat is op:
15-16 juli
De data voor het najaar verschijnen hier in de loop van de maand mei.

Vragen stellen een kunst?

Om heldere en rake vragen te stellen moet je luisteren naar wat iemand zegt. Dan kun je erop ingaan, in plaats van op wat wat je denkt dat hij zegt of bedoelt. Dit luisteren – naar woorden, beweringen en hun samenhang – kan iedereen leren, een kwestie van oefenen.
Dan moet je natuurlijk wil naar iemand willen luisteren – omdat je hem wilt begrijpen. Dat vergt een houding van onbevangenheid en niet-weten, en die kun je ontwikkelen. Hier vindt je enkele basis-oefeningen in de kunst van het vragenstellen.

Training en resultaat

In de training oefen je de basisvaardigheden stap voor stap in: een vraag loslaten, letterlijk luisteren, het juiste vraagvocabulaire, doorvragen op concepten, enz. Daarna pas je ze allemaal tegelijk toe. Vervolgens gaan we uiteraard verder, met vragen om nog meer verfijning en verdieping te bereiken.
Alle oefeningen gaan over wat de deelnemers werkelijk vinden. Nu en dan confronterend dus, maar juist daardoor kun je waarachtig oefenen in de houding van onwetendheid en jezelf trainen in lichte ironie en onbevangenheid. Na de training ben je van veel vanzelfsprekendheden verlost en begrijpt je iemand minder snel – je hebt dus meer te vragen.

Vragenstellen: voor wie is dit?

Onze deelnemers hebben uiteenlopende professies: docent, adviseur, arts, leidinggevende, maatschappelijk werker, bestuurder, geestelijk verzorger (accreditatie bij het kwaliteitsregister); mensen die door het stellen van vragen meer diepgang in gesprekken willen brengen, zodat een oprechte gedachtewisseling ontstaat.

Data en tijden

Onderstaande data zijn telkens een donderdag en vrijdag:
6-7 februari / 19-20 maart / 16-17 april / 7-8 mei / 28-29 mei / 25-26 juni / 9-10 juli

De begin- en eindtijden zijn:
Dag 1: 9:30-12:30, 13:30-16:30
Dag 2: 9:30-12:30, 13:30-16:30

Locatie, kosten, aanmelding

De groepsgrootte: 4 – 12 deelnemers.
Plaats: Internationale School Voor Wijsbegeerte te Leusden
Kosten: € 575,- (incl. lunch en materialen geen BTW)
Bij gezamenlijke aanmelding is er een korting van € 70,- p.p.

Incompany?

Kijk hier voor de mogelijkheden voor een incompany-training.

AGENDA

In augustus 2022 zijn er drie opleidingsweken:
13 juli - 5 aug.
7-12 augustus
14-19 augustus

17 t/m 19 februari

Basistraining 21 februari

Opleiding januari 2020